Gdy po raz pierwszy zobaczyłem bonsai z oliwek yamadori w ogrodzie Volkera Einbocka, od razu zakochałem się w tych żywych rzeźbach. W tym wpisie zebrałem informacje o pielęgnacji oliwek jako bonsai oraz instrukcję o ich pobieraniu z natury.
Stanowisko
- niezależnie od pory roku oliwka potrzebuje dużo światła
- w lecie pełne bezpośrednie słońce przez cały dzień (jeżeli nie ma południowej wystawy dla tego drzewa, trzeba je przenosić z miejsca na miejsce, aby zapewnić oliwce możliwie dużo światła)
- zimować w temperaturze nieco powyżej zera stopni w jasnej szklarni lub doświetlać
- oliwka w doniczce znosi nawet kilkanaście tygodni temperaturę minimalnie -2 stopnie (jeżeli zdecydujesz się na takie zimowanie, weź pod uwagę temperaturę w nocy, która jest zdecydowanie niższa niż w dzień)
- jeżeli temperatura zimą jest wyższa niż -2 stopnie, koniecznie wystaw roślinę na zewnątrz, aby miała dostęp do dużej ilości światła słonecznego
Podłoże
- w fazie rozwoju: akadama + lawa (2:1)
- dojrzalsze drzewa: akadama + lawa (3:1) lub sama akadama
- do mieszanki warto dodać nieco kanumy
Przesadzanie
- przesadzamy co 2 lata w maju-czerwcu (musimy być pewni, że temperatura będzie już wysoka, gdyż korzenie oliwki do rozwoju potrzebują ciepła)
- przesadzenie łączymy z przycięciem drzewa
Nawożenie
- stosując podłoże mineralne najlepiej nawozić organicznie (biogold lub zamienniki)
- intensywniej nawozić wiosną i na jesień
Podlewanie
- podłoże (również w gorące lato) należy utrzymywać wilgotne
- oliwka nie znosi dobrze przesuszenia, ale również przelania
- nie ma specjalnych wymagań co do twardości wody
Przycinanie
- przycinanie i przerzedzanie korony ma na celu dopuszczenie światła do szybko zarastających gałęzi
- młode rośliny: przycinamy, gdy nowe pędy osiągną około 10 cm długości
- starsze drzewa: uszczykujemy po pojawieniu się pierwsze lub drugiej pary liści
- defoliacja – silne drzewka można poddać defoliacji
Pozyskiwanie z natury
- oliwka intensywnie puszcza nowe pędy również ze starego pnia
- z natury wystarczy pobrać kawałek pnia (nawet bez części zielonej) – oliwki z natury pobierane są najczęściej bez korzenia (po prostu odcięta gałąź lub pień)
- pobraną gałąź zanurzamy na kilka godzin w wodzie
- Następnie umieszczamy w doniczce z przepuszczalną mieszanką
- Doniczkę umieszczamy w misce, na dnie której jest umieszczamy cienką warstwę wody, tak aby sięgała do dna doniczki
- a następnie całość umieszczamy w czarnym plastikowym worku na około 3 tygodnie. Ważne aby worek trzymać w cieple
- Po wyrośnięciu pierwszych pędów na około 6-8, zdejmujemy czarny worek i sadzimy do podłoża (żwir + lawa 2:1) i dobrze podlewamy.
- Przykrywamy przeźroczystą folią i drzewko trzymamy w niej do momentu, gdy przyrosty osiągną długość około 25-30 cm
- Następnie dokonujemy selekcji gałęzi i drutujemy (pozostawionych gałęzi nie powinniśmy już przycinać)
- I w takim stanie pozwalamy oliwce rosnąć do kolejnego sezonu bez dalszych zabiegów
- Ważne, aby bryła korzeniowa była poddawana działaniu temperatury (aby oliwka puściła korzenie, korzenie muszą mieć ciepło 🙂
- do szybszego wzrostu można dodatkowo doświetlać roślinę
Trochę dziwi mnie dodatek kanumy bo zawsze myślałem, że oliwki wolą alkaliczne podłoża
W Niemczech praktycznie wszyscy znani dodają kanumę do ustabilizowania podłoża.