Jałowiec po wiosennym ułożeniu i letnim przesadzeniu


Wprawdzie obiecałem Wam wrzucenie zdjęcia jałowca od razu po wiosennym ułożeniu, ale jakoś nie było mi po drodze z aparatem. No ale dzisiaj po warsztatach nie ma już wymówki.

Materiał wyjściowy

Dla przypomnienia: po zakupie materiału w Sulęcinie, jałowiec wyglądał tak:

juniperus-jalowiec-rostkowski-3

Po wiosennym przycięciu i ułożeniu

W czerwcu został ułożony (samodzielnie), a po tegorocznych przyrostach przed przesadzeniem wyglądał tak:

Jałowiec po ułożeniu korony i po letnim przyroście
Jałowiec po ułożeniu korony i po letnim przyroście

Na dzisiejszych warsztatach usłyszałem kilka miłych słów na temat ułożenia – było to szczególnie miłe, gdyż robiłem je całkowicie sam 🙂 Choć oczywiście nie jest jeszcze idealne, ale kierunek jest OK 🙂

Niestety w ostatnich dniach na przyrostach w okolicy wierzchołka, zaczęły delikatnie schnąć przyrosty – muszę opryskać środkiem przeciwgrzybowym.

Po przesadzeniu na początku sierpnia

A tak wygląda po przesadzeniu go dzisiaj pod okiem Roberta Błądka, co mam nadzieję wróży mu dobry wzrost 🙂

jalowiec-po-przesadzeniu-do-okraglej-doniczki

Po przesadzeniu korona i korna jest nieco zbyt masywny w stosunku do doniczki – ale to będę korygował w przyszłym roku, starając się optycznie zmniejszyć martwe drewno oraz mocniej przycinając i układając koronę. Tutaj czekam jednak na rozwój zdrewniałych gałązek, które stworzą podstawę każdej z chmurek, analogicznie do tego zdjęcia:

uklad-gałezi-na-jalowcu-bonsai

Natomiast mój aktualny plan na docelowe bonsai, jest nieco inny.  W sumie liczyłem, że zrobię go w sumie na dzisiejszych warsztatach, jednak zdecydowaliśmy się na przesadzenie ze względu na stan podłoża (zbyt gruba lawa) i plan muszę przełożyć na kolejny rok.

Ale docelowo widzę to plus-minus tak:

Szkic docelowego bonsai z tego jałowca
Szkic docelowego bonsai z tego jałowca

Choć niektórzy mówią, że jestem jak kobieta, więc i ten plan może ulegnie zmianie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.