Ognik to zimozielony cechujący się pięknymi białymi kwiatami, czerwonymi owocami oraz cierniami. Dobrze znosi cięcie i dużo wybacza początkującym bonsaistom.
Stanowisko
- w lecie wystawiamy na pełne słońce (pozytywny wpływ na kwitnienie i owocowanie)
- na mróz drzewko reaguje zrzuceniem liści,zimować najbezpieczniej w temperaturze nieco powyżej zera stopni (dlatego lepiej zimować w szklarni i utrzymywać temperaturę w okolicy zera stopni)
Podlewanie
- podłoże utrzymywać wilgotne (w lecie w trakcie dnia może być potrzebne cieniowanie rośliny, jeżeli nie masz możliwości podlania jej w trakcie pracy – w tym przypadku warto też użyć głębokiej doniczki)
- szczególnie w fazie tworzenia owoców pilnujemy, aby nie przesuszyć rośliny
Nawożenie
- nawozimy regularnie przez cały sezon wegetacyjny od wiosny do późnego lata (sierpień)
- nawożenie przerywamy na okres kwitnienia (przyspiesza przekwitanie)
Podłoże
- mieszanka: akadama, bims/lawa, włókna kokosowe (2:1:1) + odrobina węgla drzewnego
Przesadzanie
- młode rośliny: co roku na wiosnę (marzec – kwiecień) wraz z pojawianiem się świeżych pąków, ale jeszcze przed wyrośnięciem z nich młodych pędów
- starsze rośliny: co dwa lata
Przycinanie
- pierwsze cięcie pielęgnacyjne mające na celu przerzedzenie korony wykonujemy wiosną (marzec-kwiecień)
- kolejne cięcie nowych pędów wykonujemy latem przycinając je na 1-3 par liści.
Defoliacja
- ognik dobrze znosi defoliację (maj)
- po usunięciu wszystkich liści szybko wypuszcza liczne nowe pąki (również ze starego drewna), dzięki czemu możemy znacznie poprawić strukturę korony
- duże liście usuwamy na bieżąco
Drutowanie
- najlepiej wykonać je po defoliacji
- drutujemy jednoroczne pędy
- najlepiej kształtować roślinę przez cięcie