Cis pospolity (taxus baccata)


Długowieczny cis o cennym drewnie, z którego wyrabiane były wysokiej jakości łuki, pięknie daje się prowadzić jako bonsai. Warto spróbować pozyskać drzewo również z natury, gdyż naturalnie tworzona kompaktowa bryła korzeniowa sprawia, że dobrze nadaje się na yamadori.

Zimowe pąki na bonsai z cisa pospolitego.
Zimowe pąki na bonsai z cisa pospolitego.

Stanowisko

  • pełne słońce, półcień lub cień – toleruje większość warunków nasłonecznienia (należy do najbardziej cienioznośnych iglaków)
  • w upalne dni warto chronić przed bezpośrednim słońcem, aby zabezpieczyć bryłę korzeniową przed szybkim wysychaniem – cis ma duże zapotrzebowanie na wodę
  • zimą chronić bryłę korzeniową przed przemarzaniem a część naziemną przed wysuszającym wiatrem

Podłoże

  • ponieważ cis ma duże zapotrzebowanie na wodę, używam mieszanki: kiryu : czerwona lawa : pumeks (6:2:2)
  • wymaga gleby nie przesuszającej się, ale równocześnie podłoże nie może zatrzymywać wody (nie lubi gleb podmokłych)
  • lubi glebę lekką i kamienistą; nie lubi gleb zakwaszonych, dobrze rośnie w glebie wapiennej
  • pH 7 ( zasadowe)

Przesadzanie – kiedy przesadzać?

  • co 3-4 lata na wiosnę (marzec)
  • bryła korzeniowa jest zwarta, dzięki czemu możliwe jest pobieranie na bonsai również starszych egzemplarzy
  • korzenie, jak w przypadku wszystkich iglaków, przycinamy jedynie w niewielkim stopniu (do 20%-25% bryły korzeniowej)

Podlewanie

  • dość duże zapotrzebowanie na wodę – utrzymujemy podłoże stale wilgotne
Jeżeli bryła korzeniowa wyschnie nam na wiór, ryzykujemy życie drzewka! Dlatego regularnie sprawdzamy bryłę korzeniową szczególnie latem.

Nawożenie

  • od momentu rozwoju nowych pędów nawozimy co dwa tygodnie do końca sierpnia

Przycinanie

  • cis wypuszcza młode pędy również ze starego pnia
  • dobrze znosi silniejsze przycięcie, które wykonujemy na jesień (październik)
  • rany trudno się goją – warto zabezpieczyć je pastą
  • aby zaowocował nie obcinamy młodych pędów aż do ukazania się małych zielonych kwiatów

Uszczykiwanie

  • aby zagęścić gałęzie do środka (w kierunku do pnia) uszczykujemy nowe pędy
  • nowe jasnozielone pąki wyraźnie odróżniają się od ciemnych ubiegłorocznych igieł
  • gdy pąk zaczyna się otwierać wyskubujemy jego środek
  • proces ten powtarzamy przez cały sezon wegetacyjny
  • ponieważ cis łatwo się zagęszcza, należy usuwać pąki, tak aby stworzyć naprzemienną strukturę gałęzi
  • Młode pęd możemy także skrócić – należy tylko uważać, aby nie uszkodzić igieł

Drutowanie

  • cisy można drutować przez cały rok
  • jeżeli planujemy mocniejsze jesienne cięcie, druty warto założyć po przycięciu kolejnej późnej wiosny (maj) lub wczesne lato (czerwiec), aby roślina miała szansę odbudować siły
  • kształt – jak u większość iglaków – utrwala się po około dwóch sezonach wegetacyjnych

Pozostałe

  • ze względu na zwartą bryłę korzeniową można pobierać z natury również starsze okazy, które dobrze znoszą przesadzanie
  • cis owocuje (czerwone owoce – pestki trujące)
  • cis bardzo dobrze znosi pracę nad martwym drewnem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.