Długowieczny cis o cennym drewnie, z którego wyrabiane były wysokiej jakości łuki, pięknie daje się prowadzić jako bonsai. Warto spróbować pozyskać drzewo również z natury, gdyż naturalnie tworzona kompaktowa bryła korzeniowa sprawia, że dobrze nadaje się na yamadori.
Stanowisko
- pełne słońce, półcień lub cień – toleruje większość warunków nasłonecznienia (należy do najbardziej cienioznośnych iglaków)
- w upalne dni warto chronić przed bezpośrednim słońcem, aby zabezpieczyć bryłę korzeniową przed szybkim wysychaniem – cis ma duże zapotrzebowanie na wodę
- zimą chronić bryłę korzeniową przed przemarzaniem a część naziemną przed wysuszającym wiatrem
Podłoże
- ponieważ cis ma duże zapotrzebowanie na wodę, używam mieszanki: kiryu : czerwona lawa : pumeks (6:2:2)
- wymaga gleby nie przesuszającej się, ale równocześnie podłoże nie może zatrzymywać wody (nie lubi gleb podmokłych)
- lubi glebę lekką i kamienistą; nie lubi gleb zakwaszonych, dobrze rośnie w glebie wapiennej
- pH 7 ( zasadowe)
Przesadzanie – kiedy przesadzać?
- co 3-4 lata na wiosnę (marzec)
- bryła korzeniowa jest zwarta, dzięki czemu możliwe jest pobieranie na bonsai również starszych egzemplarzy
- korzenie, jak w przypadku wszystkich iglaków, przycinamy jedynie w niewielkim stopniu (do 20%-25% bryły korzeniowej)
Podlewanie
- dość duże zapotrzebowanie na wodę – utrzymujemy podłoże stale wilgotne
Jeżeli bryła korzeniowa wyschnie nam na wiór, ryzykujemy życie drzewka! Dlatego regularnie sprawdzamy bryłę korzeniową szczególnie latem.
Nawożenie
- od momentu rozwoju nowych pędów nawozimy co dwa tygodnie do końca sierpnia
Przycinanie
- cis wypuszcza młode pędy również ze starego pnia
- dobrze znosi silniejsze przycięcie, które wykonujemy na jesień (październik)
- rany trudno się goją – warto zabezpieczyć je pastą
- aby zaowocował nie obcinamy młodych pędów aż do ukazania się małych zielonych kwiatów
Uszczykiwanie
- aby zagęścić gałęzie do środka (w kierunku do pnia) uszczykujemy nowe pędy
- nowe jasnozielone pąki wyraźnie odróżniają się od ciemnych ubiegłorocznych igieł
- gdy pąk zaczyna się otwierać wyskubujemy jego środek
- proces ten powtarzamy przez cały sezon wegetacyjny
- ponieważ cis łatwo się zagęszcza, należy usuwać pąki, tak aby stworzyć naprzemienną strukturę gałęzi
- Młode pęd możemy także skrócić – należy tylko uważać, aby nie uszkodzić igieł
Drutowanie
- cisy można drutować przez cały rok
- jeżeli planujemy mocniejsze jesienne cięcie, druty warto założyć po przycięciu kolejnej późnej wiosny (maj) lub wczesne lato (czerwiec), aby roślina miała szansę odbudować siły
- kształt – jak u większość iglaków – utrwala się po około dwóch sezonach wegetacyjnych
Pozostałe
- ze względu na zwartą bryłę korzeniową można pobierać z natury również starsze okazy, które dobrze znoszą przesadzanie
- cis owocuje (czerwone owoce – pestki trujące)
- cis bardzo dobrze znosi pracę nad martwym drewnem