Gdy liście bonsai blendą, szarzeją i żółkną w taki sposób, że żyłki liścia są zielone a przestrzenie pomiędzy nimi odbarwione, to prawdopodobnie jest to chloroza. Dowiedz się, jak ją rozpoznać, jak zapobiegać i leczyć.
Co to jest chloroza?
Chloroza to choroba roślin, która nie ma charakteru grzybowego, wirusowego czy bateryjnego. Jest bowiem spowodowana brakiem żelaza, magnezu lub manganu, których niedobór hamuje fotosyntezę i rozwój roślin.
Zanim zaczniemy podejrzewać chlorozę, warto wziąć pod uwagę to, czy drzewko, na którym odbarwiają się nam liście, nie jest przypadkiem gatunkiem cienioznośnym („cieniolubnym”) lubiącym półcień lub cień.
Jeżeli tak, to liście mogą blednąć ze względu na nadmiar światła słonecznego. Wtedy warto najpierw przenieść drzewko w bardziej zacienioną lokalizację i sprawdzić, czy żywa zielona barwa nie wróci.
Jak rozpoznać?
Chyba najbardziej widocznym objawem są odbarwienia liści pomiędzy żyłkami / nerwami, które na początku mają odcień bladozielony, a następnie żółkną lub szarzeją (jeżeli hodujesz bonsai z cytrusów, to być może spotkałeś się z takim niemiłym kolorem).
Jeżeli chloroza widoczna jest na młodych liściach, to jest to wskazówka, że przyczyną może być niedobór żelaza.
Chloroza widoczna na starszych liściach może wskazywać na niedobór magnezu.
Drugim objawem jest zahamowanie wzrostu rośliny – ponieważ zahamowana jest synteza chlorofilu.
Przyczyny chlorozy
Przyczyna tej choroby leży w pielęgnacji drzewek bonsai. Być może zdarzyć się tak, że nawozisz rośliny prawidłowo nawozami zawierającymi te pierwiastki. Problemem może być jednak to, że roślina nie jest w stanie ich pobrać z podłoża lub też są wypłukiwane przez intensywne podlewanie z podłoża, które ze względu na niską porowatość, nie jest w stanie „uwięzić” w swoich strukturach pierwiastków.
Problem z poborem pierwiastków ma miejsce szczególnie wtedy, gdy podłoże cechuje się dużą zawartością wapnia. Choroba ta często pojawia się u roślin kwasolubnych, które podlewane są twardą wodą, zwiększającą poziom wapnia w podłożu. Przykładem ze świata bonsai może być azalia, która jako roślina wymagająca kwaśnego podłoża do pobierania mikro- i makroelementów, a podlewanie twardą wodą, powoduje zmianę pH podłoża na wyższe.
Jak zapobiegać?
W przypadku roślin kwasolubnych, przygotować dla nich odpowiednie podłoże oraz podlewać wodą zakwaszoną naturalnie (np. kwaśnym torfem) lub preparatami dla roślin i drzew kwasolubnych.
Być może drzewko podlewane wodą wodociągową nie było już dawno przesadzane i stąd być może pH tego wzrosło zbyt mocno. Wtedy – jeżeli jest właściwa pora – warto je przesadzić.
Bonsai w lecie są często podlewane, nawet 2-3 razy dziennie. Oznacza to, że mikro- i makroelementy mogą być wypłukiwane z gleby. Dlatego należy zwrócić uwagę na regularnie nawożenie.
Jeżeli podejrzewamy, że roślina może być niewystarczająco nawożona, to spróbujmy dołożyć kostek Biogoldu lub zwiększyć częstotliwość nawożenia nawozami mineralnymi.
Jak leczyć?
Jeżeli przyczynę upatrujemy w sposobie podlewania lub nawożenia, to nawyki swoje po prostu zmieniamy.
Jeżeli sprawdziliśmy pH podłoża i jest zbyt wysokie, to warto przesadzić w najbliższym możliwym terminie.
Warto wyposażyć się również dolistny nawóz z żelazem i/lub manganem, który wpłynie na zwiększenie chlorofilu w liściach.